To achieve great things, two things are needed;.............. a plan, and not quite enough time. (NOTE: MOST PHOTOGRAPHS ON THIS WEBLOG COPYRIGHT BY HANS KLOPPERT)

Sunday, August 12, 2007

DCI CHAMPIONSHIPS FINALS Gek eigenlijk dat het nog maar een jaar geleden is dat we met onze eigen club op het veld in Camp Randall in Madison stonden voor de Division II prelims. De tijd vliegt. Dat moeten we maar gauw weer eens over doen!Het belooft een spannende avond te worden vanavond!Na de penalty affaire van donderdag is er hier in Pasadena heel wat gespeculeerd over de scores. Dis zijn diezelfde avond bijgesteld, en Cadets hebben hun 2 punten terug gekregen. Op www.dci.org is de uitleg te lezen. DCI heeft toegegeven dat de hashmarks vergeten waren bij te spuiten in de pauze.Evengoed bleef het puntenverschil tussen Blue Devils en The Cadets nog 0,7 punt. Best een goede uitgangspositie lijtk me zo.Gisteren met Semifinals wederom fantastische shows, maar de jury heeft het met het toekennen van de punten wel heel spannend weten te maken. Een verschil van slechts 0,05 punt tussen de nummers één en twee is wel heel erg klein!Zoals de laatste jaren haast gebruikelijk is geworden zijn er wat verrassende verschuivingen in plaatsing (of misschien niet eens zo verrassend…)Bluecoats heeft het hele seizoen tegen de top-3 positie aangekeken en won zowat alle shows de brass caption. Vrijdag moesten ze toch een aantal andere corps voor laten gaan.Zo is Santa Clara Vanguard een paar plaatsen opgeschoven. Een leuk 40-jarig jubileum feestje voor hen dus!Blue Devils wonnen gisteren alle Music captions, maar weden derde overall op GE en Visual. De color guard bleef ver achter op de zesde plaats.The Cadets wonnen de visual caption en deelden de GE caption met de Cavaliers. Uiteraard is het allemaal met minimale voorsprong. Phantom Regiment bezette een solide vierde plek. Tweede op Music!Glassmen – en zeker onze eigen Erik – zullen wel heel blij zijn met hun plaatsing in finals. Een paar weken geleden hing het er nog om of ze het zouden halen, maar gisteren lieten ze er geen gras over groeien.Spirit from JSU sluit het rijtje van de top-12, en is straks als eersten aan de beurt.De avond in de Rose Bowl werd geopend met een optreden van het US Marines Drum & Bugle Corps. Altijd leuk om hen te zien en horen optreden. Nog stseeds geen color guard (en die zal er ook wel niet komen…). Strak showtje. Goed solowerk! De Us Marines verzorgen al jarenlang de opening van de DCI Championsships. Een aantal jaren geleden was het Future Corps de vaste gast van DCI, ook de jaren toen Finals niet in Florida waren.De officiële handelingen zijn voorbij… het volkslied, de uitreiking van Volunteer of the Year Award en Director of the Year en natuurlijk hetbedanken van de sponsors.

Het is nu pauze. Hier een verslag van de eerste zes corps, in omgekeerde volgorde.
foto's volgen.

Enjoy,

HK

BLUECOATS

Een grote invasie van knaloranje gevangenisoveralls geven het thema van Bluecoats show al weg: Criminal.Absoluut het beste wat ik ooit van Bluecoats gezien heb! En wat een hornline! Ze hebben zowat het hele seizoen alle anderen op brass verslagen, maar moesten deze week toch het onderspit delven.Een show met een goede dosis humor! De color guard draagt handboeien in de open er en doet gewoon al haar werk. De geluidsversterking wordt bij Bluecoats ook goed gebruikt. Op zich hoeft van mij al dat gepraat door de speakers niet zo, maar Bluecoats doet het subtiel en uiterst effectief. Vooral grappig! Vrij ruige muziek in Battle Music gaat over in wat mysterieuze klanken. Het corps werkt zich naar de endzone toe. “Stop, Drop you weapons “klinkt het over de speakers. “You have the right to remain silent” Logisch dat ze daar achteraan een stuk silent drill doen met een puik stukje color guard. Op “Anything you play will be held against you” komt de hornline er weer massaal in. Dit is puur genieten!Het plaatje in deze show is echt helemaal kompleet. Geweldige vondsten zoals het de oranje laserstralen waar de guard zich een weg doorheen baant. Het geldkoffertje dat in het laatste stuk van de show een rondje door het corps maakt wordt uiteindelijk door één van de leden (in het oude uniform) gestolen en mee de tunnel in genomen. Jammer dat ze gisteren zo’n stuk gedaald zijn in plaatsing.

BLUE KNIGHTS

Blue Knights heb ik jarenlang niet zo leuk gevonden. Vooral de muziekkeuze sprak me nooit zo aan. Dit jaar wederom klassiek met drie stukken van componist Dimitri Shostakovich. Ik moet zeggen dat het me nu wel meevalt. Het corps opent in elf rijen in een soort zonnestralen vorm. Weet ook niet precies hoe ik het moet beschrijven.De show heet Dark Dances. De eerste klanken zijn inderdaad erg donker.Opener bouwt in volume op. Tien rifles voorin het veld. Massaal einde!Mooie mellophone solo in de ballad “Concerto No. 1 for Piano, Trumpet & Strings”. Mooie grote diepe vormen tot vrijwel tegen de achterlijn. puike dynamiek! Individuals timpani winnares Amanda Montemayer opent de drumsolo met een indrukwekkend stuk. Grootste applausfactoren in Blue Knights show zijn de drumsolo en de akkoordopbouw van de trompetten. het meest aantrekkelijke ana Blue knights blijft voor mij nog altijd de color guard. Ieder jaar weten ze weer met de mooiste vlaggen op het veld te komen. Erg kleurrijk.Snelle openvouwende lijnen werken naar een spetterend einde toe.


BOSTON CRUSADERS

Boston Crusaders hebben ook twee Nederlanders lopen, op snare en in de guard. Met “A Picasso Suite” nemen zij het publiek mee in de wereld van kunstenaar Pablo Picasso. Schildersezels verspreid over het veld. Met muziek en kleur belicht Boston de verschillende periodes uit zijn leven. Een grote V-vorm van het corps als opening set loopt door in de schildersezels. Horns starten backfield aan de linkerkant van het veld en de drums met een ander ritme. Al zigzaggend werkt het blok zich naar voren. Sterke opening! Guard verdeeld in vier aparte groepen: vlaggen, rifles, sabres en dans. Mooie laag koper sound! Strakke vormen worden afgewisseld met ronde vormen. Ook symmetrie!Ook al is de guard helemaal achterin actief, toch wordt mijn oog meer naar de horns voorin het veld getrokken. Drumline neemt plaats in de pit in de ballad. Tango ritmes in “Oblivion” van Piazzilla. De verandering in schilderstijl van Picasso naar kubisme is in het aparte guardmateriaal terug te vinden. Spaanse felheid in Chuck Corea’s La Fiësta besluit de show. Tof programma!

GLASSMEN

Erik kan blij zijn dat hij zich bij de Glassmen heeft aangemeld. Zij hadden vorig jaar een erg goed jaar en het zag er dit jaar even naar uit dat ze moesten vechten om een plaatsje in de top-12. Dat is flink recht getrokken. Glassmen hebben een “zigeuner” thema in hun show. Arrangeur Robert W. Smith heeft een origineel werk gemaakt gebaseerd op Cappricio Espagnol van Rimski-Korsakov en Rhapsodie Espagnole van Maurice Ravel. Veel expressie van de color guard! Hun rifles zijn voorzien van tamboerijn-belletjes. Alleen het intro voordat de show begint is al leuk! Het publiek wordt warm gemaakt met een lekker ritme vanuit de pit. Veel lichaambeweging van de horns door heel de show heen! Behoorlijk wat scatter, maar effectief! De geplande tent over het hornblok is er toch niet meer van gekomen.


COLTS

Ook nieuwe uniformen voor de Colts. Het rood is uiteraard gebleven. Drie zilveren banen sieren het voorpand van het jasje. De show dir jaar heet “Equinox”. Ze openen met een voor Jubal bekend nummer: “With One Look” uit de Musical Sunset Boulevard. Herfst en winter voeren de boventoon in de show. Een combinatie van musical tunes met klassieke muziek van Mussorgsky en Stravinsky hoeft duidelijk geen onmogelijke combinatie te zijn.Trompetsolotjes klinken een beetje rauw. Klassiek gaat bij Colts makkelijk over in jazz. Solowerk op vlag van DCI’s executive Dan Acheson. Een compact blok hoens breekt geleidelijk aan open en zet in scatter tweetallen neer. Snelle hoenmoves in een aggressief accentendeel. Mooi effect van een roterende stervorm omringd door guard. Rood van corps en wit van guard steken goed tegen elkaar af.Prachtig zwaar koper intro van de closer! De color guard wisselt naar roze rokken en komt met kleurrijke vlaggen het veld in. Mooie soli. De snelheid in de drill blijft een geetje uit en komt pas aan het eind.


SPIRIT OF JSU


Spirit from JSU.Net als gisteren speelden zij “Georgia” als warm-up, het handelsmerk van de vroegere Spirit of Atlanta. De show van Spirit dit jaar heet “Genesis”. Ook zij voieren dit jaar een jubileum: 30 jaar! En bij een feestje hoort een nieuw uniform. De kleur blauw is een stuk lichter dan de vorige versie van het uniform. Flink wat power in de drumline! Hun sterkste sectie naar mijn idee. Goede show. Geen hoogvlieger. Recht zo die gaat…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home